Thailand

Tergar Thai
Tergar ThaiJanuary 12
ธรรมชาติพุทธะสามารถสรุปได้ในคำเดียว คือ ความกล้า โดยเฉพาะความกล้าที่จะเป็นอย่างที่เราเป็นอยู่ที่นี่ ณ ตอนนี้ กับความสงสัยและความไม่แน่นอนของเราทั้งหมด

– ท่านมิงจูร์ รินโปเช
จากหนังสือ "ปัญญาญาณอันเบิกบาน: โอบกอดความเปลี่ยนแปลงและค้นพบอิสรภาพ"

Buddhanature can be summed up in a single word: courage - specifically the courage to be just as we are, right here, right now, with all our doubts and uncertainties.

– Mingyur Rinpoche
from the book "Joyful Wisdom: Embracing Change and Finding Freedom"
Tergar Thai
Tergar ThaiJanuary 10
เพราะความรู้ตัวนั้นมีอยู่ในชีวิตของเรา เหมือนอากาศที่เราหายใจ เราจึงเข้าถึงมันได้ทุกที่ทุกเวลา

– ท่านมิงจูร์ รินโปเช
จากหนังสือ “รักโลก”

Because awareness is as present in our lives as the air we breathe, we can access it anywhere, anytime.

– Mingyur Rinpoche
from the book “In Love with the World”
Tergar Thai
Tergar ThaiJanuary 9
สุขสันต์วันเด็ก!
นี่คือภาพท่านมิงจูร์ รินโปเชตอนเป็นเด็ก

“ขณะที่เราใคร่ครวญถึงองค์ประกอบต่างๆ อันมหาศาลที่ต้องมาประมวลเป็นสิ่งที่เรียกได้ว่าตัวตนนั้น ความยึดติดของเราต่อ “ฉัน” ที่เราคิดว่าเราเป็นนี้จะเริ่มคลี่คลายลง เราย่อมพร้อมปล่อยวางความปรารถนาที่จะควบคุมหรือขัดขวางความคิด อารมณ์ ความรู้สึก และอื่นๆ และเริ่มรับรู้มันโดยไม่เจ็บปวดหรือรู้สึกผิด และซึมซับสิ่งที่ผ่านเข้ามาว่าเป็นเพียงการสำแดงออกของจักรวาลแห่งความเป็นไปได้อันไร้ขอบเขต ในการทำเช่นนั้น เราจะเข้าถึงมุมมองที่ไร้เดียงสาอย่างที่เราส่วนมากเคยรู้จักเมื่อวัยเด็ก หัวใจของเราจะเปิดออกสู่ผู้อื่น ดุจเดียวกับดอกไม้ที่ผลิบาน เราจะกลายเป็นผู้ฟังที่ดีกว่าเดิม จะตื่นรู้เต็มที่กับทุกสิ่งที่ดำเนินอยู่รอบตัว และจะสามารถตอบสนองได้อย่างเป็นธรรมชาติและเหมาะสมกับสถานการณ์ที่เคยทำให้เราลำบากใจหรือสับสน และอ่อนมีความเปลี่ยนแปลงอันละเอียดอ่อนบางอย่างเกิดขึ้นอย่างที่เราแทบไม่สังเกตเห็น เราจะพบว่าตัวเองตื่นขึ้นสู่สภาวะจิตที่เป็นอิสระ กระจ่างชัด มีเมตตา อยู่เหนือความฝันอันดิบเถื่อน

เพราะว่ามันต้องใช้ความอดทนอย่างยิ่ง เพื่อเรียนรู้ที่จะแลเห็นความเป็นไปได้ดังกล่าว
อันที่จริง เราต้องอาศัยความอดทนอย่างยิ่งยวดในการที่จะแลเห็น”

– ท่านมิงจูร์ รินโปเช
จากหนังสือ ชีวิตที่เบิกบาน

Happy Children’s Day!
This is a photo of Mingyur Rinpoche when he was a child.

“As we contemplate the enormous variety of factors that must come together to produce a specific sense of self, our attachment to this "I" we think we are begins to loosen. We become more willing to let go of the desire to control or block our thoughts, emotions, sensations, and so on and begin to experience them without pain or guilt, absorbing their passage simply as manifestations of a universe of infinite possibilities. In so doing, we regain the innocent perspective most of us knew as children. Our hearts open up to others, like flowers blossoming. We become better listeners, more fully aware of everything going on around us, and are able to respond more spontaneously and appropriately to situations that used to trouble or confuse us. Gradually, perhaps on a level so subtle we might not even notice it's happening, we find ourselves awakening to a free, clear, loving state of mind beyond our wildest dreams.

But it takes great patience to learn how to see such possibilities.
In fact, it takes great patience to see.”

– Mingyur Rinpoche
From the book The Joy of Living
Tergar Thai
Tergar ThaiJanuary 7
ท่านสามารถพบกับท่านมิงจูร์ รินโปเช
ในมินิซีรีส์เรื่อง The Mind Explained ตอนที่ 4 Mindfulness
รับชมได้ทาง Netfilx (มีคำบรรยายภาษาไทย)
https://www.netflix.com/title/81098586

The Mind Explained มองไปที่พลังของสติและการภาวนา สำรวจความแตกต่างของการภาวนาแบบต่างๆ และสังเกตว่าวิธีภาวนาเหล่านั้นแตกต่างจากการเจริญสติภาวนา ซีรีส์เรื่องนี้ได้พูดคุยกับนักประสาทวิทยาที่ถกเถียงกันว่า เกิดอะไรขึ้นในสมองระหว่างการปฏิบัติภาวนา

– Shatterdaymorn

----------

You can watch Mingyur Rinpoche in the mini-series, The Mind Explained in episode 4 – Mindfulness on Netfilx.
https://www.netflix.com/title/81098586

The Mind Explained looks at the power of mindfulness and meditation. It examines how different kinds on meditation and notes that they are different from mindfulness meditation. It talks to neuroscientists who discuss what happens in the brain during meditation.

– Shatterdaymorn
Tergar Thai
Tergar ThaiJanuary 5
คำว่า “การปฏิบัติภาวนา” ในภาษาทิเบตคือ กม ซึ่งแปลว่า “คุ้นเคย” กล่าวคือ คุ้นเคยกับการทำงานของจิต คุ้นเคยกับวิธีที่จิตปรุงแต่งตัวตนและโลก คุ้นเคยกับการที่จิตชั้นนอกๆ ซึ่งเป็นตราประทับที่เราสร้างขึ้น ทำหน้าที่ดุจอาภรณ์กำหนดอัตลักษณ์ทางสังคมของเรา และห่อหุ้มจิตเดิมแท้ที่เปล่าเปลือย ไร้การปรุงแต่งของเราเอาไว้ ไม่ว่าจะเป็นชุดสูทของนักธุรกิจ เครื่องแบบ เสื้อกางเกงยีนส์ หรือผ้ากาสาวพัตร์

– ท่านมิงจูร์ รินโปเช
จากหนังสือ “รักโลก”

The Tibetan word for meditation, gom, means “to become familiar with”: familiar with how the minds work, how it creates and shapes our perceptions of ourselves and the world, how the outer layers of mind––the constructed labels––function like clothing that identifies our social identities and cloaks our naked, nonfabricated state of original mind, whether that outerwear consists of business suits, jeans, uniforms, or Buddhist robes.

– Mingyur Rinpoche
from the book “In Love with the World”

Resources

Latest

Programs

Latest

Asia Events

Latest